עולים לשלב הבא

עולים לשלב הבא- קורס למנהיגי קהילות דוברי רוסית

 
חדש השנה!

תיאור התכנית:
עם נפילת מסך הברזל, עלו לארץ המוני יהודים מתחומי ברית המועצות לשעבר, וביקשו להשתלב בחברה הישראלית. גם בשנות התשעים הודחקה המסורת הביתית וכמעט שנמחקה בשל הצורך והרצון לאמץ את הזהות המקומית, הישראלית. לצד הצלחתם של העולים להשתלב חברתית וכלכלית, טרם נחשפה החברה הישראלית לזהותם היהודית המורכבת והעשירה של יהדות ברית המועצות לשעבר. בשנה האחרונה נוסף פרק חשוב וכאוב לסיפור יהדות בריה"מ: עם תחילת המלחמה באוקראינה החל גל עליה חדש ומבקש להצטרף לחברה הישראלית. בתוך חברה מקוטבת יש לעולי הדור הקודם כלים תרבותיים וזהותיים להפוך להיות לגשר משמעותי אשר יסייע בקליטתם הרוחנית והערכית של גל העלייה החדש.

בשנים האחרונות אנחנו עדים לתחייה תרבותית של דור הצאצאים לעולים אלו יחד עם הדור של אלו שהגיעו לכאן כילדים קטנים, והתרבות הרוסית "משם" נדחקה בביתם אל הארון מחמת בושה ותחושת חוסר ערך. יחד עם זאת, החזרה אל הזהות המודחקת לעיתים ממשיכה באותה תנועת מטוטלת שבין שתי הזהויות.

תכנית " עולים לשלב הבא" של מרכז הרצוג ליהדות מחברת מבקשת לקיים את שתי הזהויות יחד, כשהן מפרות זו את זו ומתקיימות יחד בלי לוותר על אחת מהן בפרקי זמן שונים. בנוסף, התכנית תתמקד בגרעין היהודי המתמיד השוכן בתוך זהויות אלו ותבסס את ההכרה ביהדות ברית המועצות לשעבר כאחת מתוך תפוצות ישראל, וככזו שטרם הוכר האוצר התרבותי שהיא מקפלת בחובה.

התכנית מבקשת לקבץ יחד לפחות חמישה עשר סוכני/ות שינוי הנמנים על קהילת יהדות ברית המועצות לשעבר, ופועלים לשם הכרה ופיתוח של תרבות זו. במסגרת התכנית, העמיתים/ות ייפגשו לשלוש חטיבות זהותיות שונות, זו היהודית-בריה"מית, זו היהודית ישראלית בראשיתה וזו העכשווית אליה אנו שואפים שתשלב את הזהויות האלו יחד בתוך המרחב הישראלי המגוון.

מהלך התוכנית:

התכנית תפעל כקבוצה מונחה העוברת יחד תהליך קבוצתי של התפתחות ולמידה, אישיים וקבוצתיים, וכך תעצים את העמיתים/ות באופן עצמאי וכן כחלק מתנועה שתיצור מסה קריטית לחיזוק הזהות היהודית-בריה"מית-ישראלית. במסגרתה של כל חטיבה מן השלוש שהוזכרו לעיל, יתקיים לימוד, דיון וסדנא להכרת הזהות הפרטיקולרית, מפגש עם פעיל חברתי הפעיל במסגרת זהות זו ולבסוף קיום של מפגש חשיבה על אודות אפשרויות שונות להעמקת זהות זו.

לאורכה של התכנית העמיתים/ות יתבקשו למצוא להם צוותי פעולה עם עמיתים נוספים ועם פעילים חיצוניים לתכנית, ולהתחיל לפתח פרויקט לחיזוק הזהות היהודית-בריה"מית-ישראלית. בסופה של התכנית, פרויקט אשר יבשיל ויגיע לשלב בו ניתן להוציאו לפועל, יזכה למענק הזנק לשם שיאפשר לעמיתים להשקיע בו זמן עבודה נוסף ולעניין שותפים ותומכים נוספים במטרה להביאו לידי מעשה.

שיא התכנית יהיה בנסיעה של עמיתי/ות התכנית לקהילה יהודית באחת מארצות בריה"מ לשעבר, במרחב שבו העבר העשיר עדיין מפעם בהווה, ואורג חלומות יהודיים לעתיד. לדוגמא: יהדות גאורגיה כמקרה בוחן לתרבות יהודית עשירה ומגוונת, שמצאה ביטוי במאה השנים האחרונות במגוון דרכים, ונוכחת מאוד גם היום הן במרחב הפיזי שם, והן בהון האנושי שהגיע לישראל ומנכיח אותה פה.

התכנית תספק מעטפת תמיכה לבוגריה ורשת של קשרים אשר יאפשר להפוך ולהיות סוכני שינוי בחברה הישראלית.

התכנית תפעל בשלושה צירים: לימוד, מפגש ועשייה, שכל שלב מוביל לשלב שאחריו.

מובילי התוכנית:

יונתן דבוב

מנכ"ל מרכז הרצוג ליהדות מחברת. יליד קישינב בברית המועצות, דור 1.5, פעיל בתחום זהות יהודית- בריהמי"ת למעלה מעשור. שירת בצה"ל כקצין הדרכה של פרוייקט "נתיב". כיהן כחבר בועד הפועל של ההסתדרות הציונית העולמית. ממייסדי "לובי המיליון". מייסד ומנהל אמנותי של גולה- מתחם תרבות יהודית- ישראלית. איש תקשורת ופובליציסט, עו"ד ובעל תואר שני במדיניות ציבורית. בוגר תכנית מנדל בתרבות יהודית, גשר לתפוצות של משרד התפוצות ומינהלת עמ"י, CO LAB מטעם פדרציית ניו יורק. 

יהודית וינשטיין-גרוס
מרצה באוניברסיטת אריאל, מומחית לשיווק ופיתוח למידה.  בעבר שימשה כמרצה ליהדות, שנים רבות עסקה בתחום הגיור וכיום משמשת כמנהלת שיווק בעמותת גבהים המסייעת לעולים חדשים בתחום התעסוקה. בוגרת תואר שני במנהל עסקים ותעודת הוראה באוניברסיטה העברית בירושלים.

איפה:

מרכז הרצוג ליהדות מחברת, עין צורים

מתי:

בימי א' 16:00-22:00 | אחת לשבועיים | החל מ12.11.23 - כ"ח חשוון

מסע לאחת המדינות מהמרחב הפוסט-סובייטי מתוכנן לסוף חודש מאי 2023 | אייר תשפ"ד

המועמדים יתבקשו למלא שאלון ולהשתתף בראיון אישי

להרשמה טלפונית התקשרו 08-8608331