סימני דרך

תכנית  חווייתית לתלמידי תיכון (ט-יא) העוסקת בשאלות של זהות ושל תרבות. התכנית מיועדת לתלמידים בכפרי נוער והיא חלק מתחום 'תרבות ישראל'.

בגיל ההתבגרות, בני ובנות הנוער מעצבים את זהותם האישית, הקבוצתית, והחברתית. גיל זה הוא מסע של התבגרות והתפתחות אישי וקבוצתי בתוכו חווים בני הנוער הצלחות, אתגרים, שאלות ותהיות רבות. זהו זמן טוב להציע לתלמידים התבוננות חווייתית בשאלות של זהות, שייכות ותרבות, כדי להציע בפניהם את יסודות התרבות היהודית-ישראלית ולהצביע על הדרכים בהן יוכלו למצוא משמעות וחיבור אישי למורשת העתיקה והחדשה של כולנו.

בתכנית 'סימני דרך', שנוצרה במרכז יעקב הרצוג, אנו מלווים את בני הנוער במסעם תוך למידה משותפת על מעגלי הזהות השונים: האישי, הקבוצתי והלאומי.
בחלק מכפרי הנוער לומדים נערות ונערים עולים, בעיקר מחמ"ע, המפגשים שמתקיימים ברוסית, משמעותיים עבורם במיוחד ומסייעים להם למצוא את החיבור שלהם לארץ ולחברה הישראלית.

התוכנית כוללת שבעה מפגשים ויום שיא, והיא מודולרית ומאפשרת לנו להתאים את התכנים לצרכים של כל בית ספר וכל כיתה. סדרת המפגשים נפתחת במפגש הכרות ומסתיימת במפגש סיכום, אלו מותאמים לתהליכי בירור הזהות של כל מוסד.

התכנים של 'סימני דרך'

לפניכם התכנים העיקריים מהם יכול כל בית ספר לבחור את המתאים לו:

  1. "שלושה שמות נקראו לו לאדם": התבוננות בַּשם כְּחַלון ומראה וכמרכיב משמעותי בזהות האישית – מי אני כלפי עצמי ומה אני מייצג כלפי חוץ.
  2. "וכשאני לעצמי מה אני": שייכות קבוצתית וזהות קבוצתית. מקומו וחשיבותו של כל אחד בקבוצת השווים, בתרבות היהודית־ישראלית ובחיים הפרטיים.
  3. "רוקדים סביב עגל הזהב"?:  מה מניע את המשתתפים ומה חשוב להם, שיחה על ערכים, על רוח ועל חומר
  4. הקבוצות הסובבות אותנו: כיצד אחרים מגדירים אותנו וכיצד אנחנו מגדירים אחרים. מחשבות על סטריאוטיפים ודעות קדומות והשפעתם על החיים ועל הרשתות החברתיות.
  5. "עם ישראל חי": מיהו ישראלי? מה מייחד אותנו כעם? מה בין יהודי לישראלי?
  6. "כל ישראל ערבים זה בזה": מה המשמעות של 'להיות מעורב עם הבריות', מה כוחה של החברה בתמיכה של היחיד? מבט מהמקורות ומנקודת מבט אישית.
  7. אחריי!  הכרות עם דמויות של מנהיגים שונים ודרכי הנהגה שונות בחברה היהודית והישראלית. כיצד מובילים שינוי? האם השינוי אפשרי? מהן תכונות המנהיגוּת בקרב המשתתפים.
  8. יום שיא: פעילות חוץ מותאמת לקבוצה, הקשורה לנושאים שנלמדו, כמו: פעילות ODT חווייתית, נסיעה לאתר היסטוריה ומורשת ועוד.

פרטים נוספים

התכנית מונחית על ידי מנחי נוער שעברו הכשרה מיוחדת, ותועבר בשיתוף פעולה עם צוות בית הספר ובהתאמה לקבוצה או לכיתה.

********

התכנית מסובסדת לכפרי נוער, פנימיות ובתי ספר הפועלים תחת המנהל לחינוך התיישבותי, וזאת בהתאם לקול קורא של המנהל לחינוך התיישבותי, שאנו מקווים שיצא כמו בכל שנה, בתחילת שנת הלימודים תשפ"ב.

בתי הספר וכפרי הנוער בהם התקיימה התכנית "סימני דרך"

כפר גלים
מבואות עירון
רמת הדסה
עין גדי
נווה הדסה
מוסינזון
עתיד רזיאל
מקווה ישראל
אורט נתניה
אמית פתח תקווה
יוענה ז'בוטינסקי
כפר סילבר
נחלת יהודה

לפרטים נוספים- טליה talia@myh.org.il

תגובות של משתתפים:

באנדרטה  ב'עד הלום', אמרו בני הנוער העולים, שנפלו כאן חיילים שחלקם היו עולים חדשים, קצת  מבוגרים מהם ועכשיו, הם שהגיעו לארץ מוכנים גם להגן עליה, הם כאן וזה סמלי מאוד ומרגישים המשכיות.  (א. מנחה בכפר סילבר)

'כל ישראל ערבים זה לזה' הוא מפגש מוצלח תמיד, אבל באחת הקבוצות שהנחיתי, היה ילד ש'ירדו עליו' כל הזמן, ראיתי שהמפגש משמעותי לקבוצה וכשנפגשתי איתם אחרי שנה, ראיתי שינוי, כולם כיבדו את אותו הילד.